Wednesday, February 24, 2016

Lose some, win some.

Dah lama tak menulis. 2-3 minggu yang agak hectic.
Start dari CNY.

Alhamdulillah, Allah perkenankan doa aku.
Allah menjawab doa2 aku dalam cara DIA sendiri.
Tapi aku pasti, DIA aturkan yang terbaik.
Redha.
Itu pesan mereka.

Day 1 : jumpa bos, ke wad. Agak blur. Dengan term-term baru. Rasa stress amat. Syukur dikurnia teman sekerja nan satu. Hari pertama, aku kena cover wad sorang malam tu, sebab MO yang patut oncall kena hantar kes ke hospital lain. Yes, day 1. Dan, jam 1 pagi aku mencecah bumi.

Day 2 : things get better. Tapi bos emo. Rupanya bukan dengan aku. Tapi sebab aku baru, so terasa percikan ke-emo-an dia. Padahal, dia marah kat orang lain tu, yang selalu bawa masalah kat wad. Jam 12, mencecah bumi.

Day 3 : Jumaat. Baru aku tahu ada lunch break. So, Jumaat break aku penuhi dengan tidur.....kat bilik oncall. Tak makan ke apa. Cuma mengantuk sangat. Dan bahagia sebab dapat tidur & rasa segar. Jumaat, aku pulang petang..sebab malam nak tolak ke rumah lama untuk kemas barang.

Day 4 : Buat keputusan, untuk overcome the nervousness. Kenapa nervous sebelum2 ni untuk datang keja? Sebab tak tahu thoroughly tentang setiap kes. So takut, risau & nervous. Then aku terfikir, sampai bila? Sebab u dah tahu punca kenapa u nervous, so why not u overcome it? Kena sacrifice sikit la, datang awal. Get the case right in ur mind. So u can present confidently. Things get better. Dah tahu flow. Dah lebih confident untuk manage & order. Jam 10+ pulang ke bumi.

Day 5 : Dapat tahu nama dah masuk dalam senarai oncall Mac. Palpitation yang amat. Tapi, alhamdulillah bos ok, dan bos puji sebab cekap & cepat belajar. Tapi, serius..banyak benda aku masih tak tahu & rasa blur, rasa takut, rasa tak yakin.

Day 6 : Dapat buat prosedur. Prosedur penting kalau nak start oncall nanti. Alhamdulillah, berjaya. You see one, you do one. Thats how you learn. I remember that, from my previous boss.

Thing is..everything is the answer to the prayer. And,  HE never make a mistake.
It's just..you have to keep the faith.
And believe.

Till then.


No comments: